Noiembrie 2009
Noiembrie 2009
Foto: Andrei Crăciun

« Iar ei, (Apostolii) adunându-se, Îl întrebau, zicând: Doamne, oare în acest timp vei aşeza Tu la loc, împărăţia lui Israel? El a zis către ei: Nu este al vostru a şti anii sau vremile pe care Tatăl le-a pus în stăpânirea Sa, ci veţi lua putere, venind Duhul Sfânt peste voi, şi Îmi veţi fi Mie martori în Ierusalim şi în toată Iudeea şi în Samaria şi până la marginea pământului » (Fapte: 1,7-8).

"Casa vânătorilor", cetatea ce a dat lumii trei din cei 12 Apostoli

Originar din Betsaida, oraş pescăresc situat pe malul lacului Ghenizaret, lângă marea Galileii, în hotarul Zabulonului din a cărui seminţie i se trăgea de altfel neamul, Sfântul Apostol Andrei, a fost fiul pescarului Iona şi frate a lui Simon Petru, cel ce avea să-I urmeze în învăţătură şi credinţă lui Hristos datorită îndemnului fratelui său care-i spune: « Am găsit pe Mesia (care se tâlcuieşte Hristos)»-(Ioan: 1,41).

Citeşte mai mult...
4

Doamne ce popor jenant am ajuns să fim! Câtă infirmitate trebuie să existe în fiecare din noi şi-n toţi la un loc, pentru ca unii cu minţi ceva mai săltăreţe să creadă că ne pot cumpăra cu un trandafir, fie el şi roşu?! Celor ce-mi atribuie rândurile unui personaj anti-PSD-ist, le pot spune să nu se grăbească în a mă încadra într-o categorie sau alta. Nu dragii mei, nu am simpatii sau antipatii legate de apartenenţă sau non-apartenenţa la o grupare politică sau alta, şi asta nu din ignoranţă, ci pur şi simplu, de-a lungul experienţei mele pe această lume, în spaţiul acesta atât de frumos, numit ROMÂNIA, cu toţii, fie ei de dreapta sau nu, au dovedit că nu au pic de demnitate umană, nu respectă un gram din ceea ce ar trebui să fie deontologia profesională a politicianului şi cu atât mai puţin vorbele goale rostite cu emfază în faţa mulţimilor în timpul campaniilor electorale. Ştiu ce-mi veţi spune legat de politică…

Citeşte mai mult...

Munţii noştri aur poartă...

Când a făcut lumea, Dumnezeu a revărsat din plin binecuvântarea Sa peste pământurile României. A făcut din fiecare colţ al său o parte de rai adunând bărăgane, coline şi creste stâncoase în formă de munţi. Şi cum bine se ştie, creaţia fiind nedesăvârşită precum desăvârşit e Creatorul, şi-o fi spus Dumnezeu: "să fiarbă adâncurile şi să iasă la lumină munţi de lavă care să îmbrace protector nordul ţării". Astfel a făcut Munţii Călimani, care alături de Gurghiu şi Harghita sunt cei mai tineri munţi din ţara noastră, cu cratere stinse acum circa 1,8 - 5 milioane de ani.

Citeşte mai mult...

Sulina… oraşul de la poarta apelor

Publicat la 20/11/2009 in categoria : Intersecţii. Autor : Camelia Bazarcă
Tag : CED , Dunare , mare , Moruzi , sulina
Farul vechi Sulina
Farul vechi Sulina
Foto : Camelia Bazarcă
Într-un capăt de lume, cum s-ar putea lesne crede, pe malul drept al Dunării, la aproximativ 70 de kilometri de Tulcea, se iveşte micuţul oraş Sulina. Retras, cochet, îmbrăţişat între două sfere de ape, îmbrăcat în veşmintele trecutelor vremi, Sulina păstrează izul de odinioară, când de la balcoane zâmbeau sfioase cucoanele împodobite în crinoline.

Vremurile de altădată…

Se spune că, iniţial ceea ce astăzi reprezintă Sulina, era în vremea împăratului Constantin Porfirogenetul o mică insulă formată de aluviunile depuse an de an în nesfârşita curgere a Dunării spre mare. Ulterior, pe la 1300, Selinas sau Solina a fost declarat port genovez, urmând ca o dată cu trecerea timpului, datorită amplasamentului său, reprezentând cea mai scurtă cale de acces spre mare, să câştige în importanţă, ajungând ca la 1856, potrivit Tratatului de la Paris, Sulina să devină gazda Comisiunii Europene a Dunării, comisie la care s-au raliat reprezentanţi ai Marii Britanii, Franţei, Austriei, Germaniei, Italiei, Rusiei şi Turciei şi care avea ca scop neutralizarea zonei politice. În consecinţă, Sulina a cunoscut o dezvoltare economică surprinzătoare, o dată în plus şi prin statutul câştigat de port liber.

Citeşte mai mult...

Datini şi obiceiuri de iarnă din Bucovina

Publicat la 20/11/2009 in categoria : Intersecţii. Autor : Camelia Bazarcă
Tag : aghiazma , Boboteaza , Bucovina , Craciun , datini

Suntem ceea ce ne-a fost dat să fim: ROMÂNI, iar identitatea noastră, ca neam stă în ceea ce am ştiut să păstrăm de la bunii noştri străbuni: DATINILE şi OBICEIURILE.

În zile de sărbătoare, ne-am purtat portul popular (asta până când nu ne-am mai simţit oropsiţi). Am lepădat straiele străbune, dar în sinea noastră suntem aceiaşi. Au rămas să le poarte cu dor de casă şi de neam, tot ai noştri.

Niciunde parcă sărbătorile de iarnă nu sunt mai fastuoase ca-n Bucovini. Datini păstrate din moşi strămoşi se întorc spre a hrăni spiritele mânate de dorul vremurilor de demult.Citeşte mai mult...

Temniţele împăcării

Publicat la 20/11/2009 in categoria : Intersecţii. Autor : Camelia Bazarcă
Temniţele impăcării
Temniţele impăcării
Foto : Camelia Bazarcă

În primăriile de sector ale capitalei se oficiază zilnic în medie 5 căsătorii, iar suma divorţurilor pronunţate în acelaşi interval de către judecătorii din Bucureşti se ridică undeva în medie la 4. Scor promiţător dacă ne gândim la faptul că am putea, evident dacă ne-am şi propune asta, cu puţin efort să ajungem la performanţa de a ne căsători cu scopul de a trăi experienţa care mai nou, dar nu şi firesc - o precede, respectiv divorţul.

În vara care tocmai a trecut, printr-un complex de împrejurări, am întâlnit un personaj pe care trebuie să recunosc, la vremea respectivă l-am invidiat. În fapt, mă impresionase felul în care vorbea despre familie. Trebuie însă să menţionez că am fost cu mult mai impresionată peste alte două luni, când ne-am reîntâlnit şi aveam să constat că viaţa i se schimbase radical. Era proaspăt divorţat, ba mai mult, părea că avusese suficient timp pentru a se recupera după experienţa, credeam eu cu convingere, traumatizantă. Ce-i drept, nu ştiu cu certitudine ce mă indignase atât. Poate lejeritatea cu care vorbea despre eveniment, sau poate esenţa lucrurilor în sine. Cert este că omul s-a simţit dator să mă lumineze. Argumentul său mai mult sau mai puţin forte: „suntem captivii unei lumi nebune” în care, se dezvinovăţea domnia sa „factorul societate ” dictează conştiinţelor noastre. Nu mă pot răbda să nu întreb retoric, care conştiinţă mon cher?

Citeşte mai mult...
*****||*****Noiembrie 2009 :: 11/2009*****||*****Apostol, Dumnezeu, pestera Sf. Andrei, Sfântul Andrei, campanie, electorale, politica, romania, trandafiri, apartenență, 12 Apostoli, Articole publicate in revista INTERSECTII, Calimani, Vatra Dornei, CED, Dunare, mare, Moruzi, sulina, aghiazma, Boboteaza, Bucovina, Craciun, datini, *****||*****Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Campanie cu iz de ignoranta, pregatiti-va sa primiti flori, Munţii Călimani, Sulina… oraşul de la poarta apelor, Datini şi obiceiuri de iarnă din Bucovina, Temniţele împăcării*****||*****
ATENTIE
Va rugam folositi un browser mai modern pentru a vizualiza acest website!
Ultimele Comentarii
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS Valid RSS